Vad kan arbetsgivaren göra när anställda begår brott?
Brottslighet som är tydligt relaterat till arbetsgivaren, dess leverantörer eller kunder kan vara grund för avskedande. Det är dock arbetsgivaren som ska kunna bevisa att ett brott har begåtts.
Brott som sker utanför arbetstid och som inte på något sätt är relaterat till arbetsgivaren utgör vanligtvis inte grund för vare sig uppsägning eller avskedande. Däremot ser Arbetsdomstolen allvarligt på om ett våldsbrott är riktat mot övriga kollegor. Skälen till det är bland annat att ett våldsbrott som riktats mot en arbetskamrat anses, även om det skett utanför arbetstid, ha en anknytning till tjänsten och arbetstagarens anställning vilket kan vara grund för uppsägning eller avskedande. Arbetstagarens lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare innefattar bland annat att inte begå brott som på något sätt drabbar arbetsgivaren.
Av betydelse är också vilken tjänst den anställde innehar och vilket verksamhetsområde det handlar om. En ekonomichef som förskingrat pengar eller en polis som begått allvarligare brott är i princip grund för avskedande.
En anställd som kommer tillbaka till arbetet efter ett kortare fängelsestraff kan skapa oro på arbetsplatsen vilket kan leda till arbetsmiljö- och samarbetsproblem. Arbetsgivaren kan då tvingas se över möjligheterna till omplacering.
Arbetsdomstolen hade i domen AD 2001 nr 60 att ta ställning till huruvida en myndighet under Sveriges riksdag haft saklig grund för uppsägning av en skyddsvakt som dömts för brott utanför tjänsten. Arbetsdomstolen fann det skäligt att kräva att arbetsgivaren skulle ha erbjudit arbetstagaren en omplacering till arbete som växeltelefonist. Uppsägningen var därför inte sakligt grundad. Mot denna bakgrund, och självfallet beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, är det viktigt att utreda möjligheterna till omplacering innan man som arbetsgivare kan bedöma om det finns saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl.
___________________