Aktuella lagändringar
Lättare för arbetsgivare att få stöd för nystartsjobb
Nu försvinner kravet på att andra anställningsförmåner än lön för nystartsjobb ska följa av kollektivavtal eller i väsentliga delar vara likvärdiga med kollektivavtal inom branschen. Kravet kvarstår dock avseende lön.
En ansökan om stöd för nystartsjobb behöver därför nu endast innehålla uppgifter om lön, inte eventuella övriga anställningsförmåner.
Förändringen följer av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Ändringen trädde i kraft den 1 augusti 2019.
________________________
Förordningen (2018:43) om stöd för nystartsjobb
Förslag om höjd företagsbot
Regeringen vill säkerställa att den straffrättsliga regleringen för företag är effektivt, ändamålsenligt och modernt. Regelverket ska också anpassas till Sveriges internationella åtaganden. Regeringen har därför lämnat förslag om att de straffrättsliga sanktionerna mot företag vid t.ex. arbetsmiljöbrott, företagsböter, skärps.
Enligt förslaget ska företagets betalningsförmåga ha betydelse för företagsbotens storlek vid allvarlig brottslighet. Maxbeloppet föreslås höjas från 10 miljoner till 500 miljoner kronor.
Därutöver utökas möjligheterna att förelägga företagsbot genom strafföreläggande. Företagsbot ska, utöver i näringsverksamhet, kunna åläggas för brott som begås i utövningen av offentlig verksamhet som kan jämställas med näringsverksamhet samt i utövningen av annan verksamhet som ett företag bedriver, om brottet har varit ägnat att leda till en ekonomisk fördel för företaget.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.
_____________________
Lagrådsremiss av SOU 2016:82. En översyn av lagstiftningen om företagsbot